Warszawabaserad konstnär sprutar en vacker spetsmålning bredvid ett franskt spetsmuseum


Calais är en stad i norra Frankrike, känd för sin tradition av spetsar. Det visade sig att i slutet av 1800-talet immigrerade många textilkonstnärer och ingenjörer från England till Calais för att undkomma ekonomiska och sociala svårigheter och gjorde staden till ett industriellt knutpunkt för spetsar. Vid den tiden arbetade cirka 40 000 invånare i de lokala spetsfabrikerna.

Mer: Instagram, Facebook, Behance t / t: boredpanda

Det franska museet för mode och spets, Cité de la Dentelle et de la Mode, öppnade i en restaurerad 1800-talsbyggnad för att hedra spetstraditionen i staden Calais. Nyligen pryddes en av museets väggar med händerna på den Warszawabaserade konstnären NeSpoon, som sprutmålade den med en invecklad spetsdesign.

Konstnären beskriver alla sina verk som “en plats mellan gatukonst, keramik, målning, skulptur och smycken.” De flesta av NeSpons verk består av tryck av traditionell spets av lera eller målade på väggar.

”Varför snörning? För i snören finns det en estetisk kod som är djupt inbäddad i vilken kultur som helst. I alla spetsar hittar vi symmetri, ett slags ordning och harmoni, är det inte det vi alla instinktivt vill ha? ”Läser konstnärens Behance-profil.

«Calais i norra Frankrike är känt för sin tradition av spetsar. Tidigare hade lokala fabriker 40 000 anställda i spetsindustrin, ”står det i beskrivningen av projektet. ”Idag finns det ett unikt spetsmuseum i staden. Det är inrymt i en nyligen restaurerad 1800-talsfabriksbyggnad. Förutom den vackra kollektionen av spetsar, rymmer den 200 år gammal, fortfarande fungerande spets. Att lära sig att styra denna maskin på masternivå tog upp till 12 år. Webmaster kontrollerade 11 000 trådar samtidigt. ”

För det här speciella projektet valde konstnären att sprayfärga ett maskinblindmönster som designades 1894. Hon hände över detta mönster i en av katalogerna som finns i museumarkivet.


Här är en liten video från konstnärens Instagram-profil, som fångar processen med spraymålning:

(Besökt 1 gånger, 1 besök idag)

Källa

Lämna en kommentar